Oil Pulling met Kokos

Oil Pulling is een Ayurvedische, gezonde gewoonte

Oil Pulling  is een Ayurvedische gewoonte waarbij je olie met een duwende en trekkende beweging door je mond spoelt.

Om de vele voordelen, het werkt zuiverend en ontgiftend, wordt het steeds meer in de Westerse wereld  toegepast.  In eerste instantie werd het gebruikt bij mondproblemen zoals gevoelige tanden, ontstoken tandvlees, tandsteen en om een slechte adem te verhelpen.

Oil pulling heeft een positief effect op de mondgezondheid en dus ook op de algemene gezondheid.

Gezondheid begint in de mond. Het gaat om het gebruik van zuivere plantaardige en liefst biologische oliën die schadelijke bacteriën, schimmels en andere organismen en hun toxinen onttrekken aan de mond, de tanden, het tandvlees, de tong en zelfs de keel.

Het meest gebruikt wordt;

Sesamolie, kokosolie, koudgeperste argenolie. Zelf prefereer ik biologische kokosolie vanwege de antibacteriële werking en om de smaak. In mijn badkamer staat dan ook altijd een pot kokosolie met een lepel tussen al mijn andere degelijkse verzorgings producten.

Hoe en wanneer?

De bedoeling is om zo’n 20 minuten de olie door je mond en tussen je tanden door te spoelen met een duwende en trekkende beweging. Beste tijdsstip is direkt na het opstaan op en lege maag.

Liefst een eetlepel, maar je kunt om het op te bouwen ook eerst met een theelepel beginnen. 20 minuten lijkt lang maar ondertussen stap ik onder de douche, kleed me aan en doe mijn make up en haar en ga daarna mijn ontbijt klaar maken. In het begin is het even wennen, je kunt er spierpijn van krijgen in je kaken.

De olie NOOIT DOORSLIKKEN, het bevat inmiddels een bende bacteriën, die dan in je darmen komen, maar gewoon uitspugen in het toilet of afvalbak. Ook niet in de wasbak uitspugen, omdat het vet verstoppingen kan veroorzaken! Daarna goed je mond spoelen met water en eventueel je tong raspen met een tongrasp.

De gezondheids voordelen die men ervaart zijn o.a.;

  • Wittere tanden. Ik ben van mening dat dit van toepassing is bij aanslag op de tanden en tandsteen
  • Gezonder tandvlees 
  • Minder last van een slechte adem. Tip is om af en toe na het oil pullen op een kruidnagel of kardemonzaad te kauwen. Het geeft je een natuurlijke frisse adem. Ik was altijd gewend om mijn mond te spoelen met chemische middeltjes die in de handel zijn. Dit doe ik nooit meer!
  • Afvalstoffen worden sneller afgevoerd
  • Meer energie
  • Betere nachtrust
  • Minder huidproblemen zoals o.a. acne
  • Het brengt je hormoonhuishouding in balans
  • ……kortom een mooie manier om je lichaam te ontgiften!!

Als je geen van deze kwaaltjes hebt kun je het i.p.v. dagelijks 2  of 3 keer per week preventief doen.

 

BOEKENTIP

Koop bij bol.com

 

Ik zou zeggen probeer het eens. Deze methode wordt niet voor niets al duizenden jaren in de Ayurvedische geneeskunde toegepast en  is hier ook steeds populairder.  De filosofie achter Ayurveda is hoe we in harmonie kunnen leven met de natuur, onszelf en anderen. Wil je meer over Ayurveda weten klik dan hier; Ayurveda boeken.

Laat je me  horen wat jouw ervaring is? Dit kan via onderstaand reactieformulier.

Veel succes,

Celinda ten Brink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.