Detoxen en vasten

Detoxen is niet alleen vasten en sapjes drinken.

Op een festival heb ik een gezellig gesprek met ene Irene, natuurlijk over de bands die optreden en mijn hobby; fotografie. Ik geef haar mijn visitekaartje. ‘Je hebt een website over detoxen?’ vraagt ze verbaasd. ‘Dat is toch lang niets eten en alleen sapjes drinken?’ ‘Nee Irene, detoxen is veel meer!’

drink fruit

Detoxen en vasten worden vaak door elkaar gehaald. Het originele detoxen is een eeuwenoud gebruik, zoals de vastenperiode na carnaval in het christendom en de ramadan van de moslims.
Tegenwoordig zijn er echter meerdere redenen om te detoxen oftewel te ontgiften. We leven nu in een wereld vol toxische stoffen in de lucht, water en in ons voedsel. Internet staat dan ook bol van allerlei Detox kuren. De commercie speelt daar natuurlijk handig op in.

Detox kuren die je een goede gezondheid beloven als je een pilletje per dag slikt, theetje drinkt of poedertje inneemt en je lichaam daarmee wordt gereinigd enzovoort? Geloof dat maar niet!

Detoxen is ook geen afslankmethode, hoewel het best kan helpen. Je gaat je namelijk bewust worden van wat je eet.
Er zijn diverse detox programma’s te volgen, een paar ervan staan op mijn website; https://detoxsite.nl en niemand is hetzelfde en heeft het zelfde doel! Kijk eens goed wat bij jou past.

Ik ben zelf wel in voor een kuur, zo af en toe, hoef daarvoor niet zo zeer een week naar Terschelling, België of Portugal voor € 1000 en meer voor wat sapjes. Kuurreizen zijn meestal enorm duur en nadeel is dat je daarna weer thuis komt en in je eigen gewoontes vervalt.

Doe het dus lekker zelf, oriënteer je en kijk wat bij je past!
Detoxen is voor mij ook veranderen en bewustwording.
Neem je eetgewoontes eens onder de loep.

Hoe kook je?
• Kant en klare maaltijden uit de magnetron?
• Gebruik je veel ‘pakjes’ oftewel smaakmakers bij het koken i.p.v. verse kruiden?
• Groente uit blik of potje?

Wat drink je per dag?
• Veel koffie, alcoholische drankjes, frisdranken en de zogenaamde light producten?
• Geen 1,5 liter water per dag?

Detoxen kan je doen door een kuurtje te volgen, bij  https://detoxsite.nl/detoxprogramma-kiezen/ staan er diverse met uitgebreide informatie en uitleg. Op https://detoxsite.nl/boekentips/ vind je wat boekentips om je te helpen bij het maken van een keuze.

Detoxen kun je ook doen om eens een bepaald voedingsmiddel compleet te laten staan. Ik denk hier met name ten eerste aan suiker! Dat is best ingewikkeld, tegenwoordig wordt dit bijna overal in verwerkt om ons lekker voor de gek te houden. Hiervoor moet je etiketten gaan lezen en ook dat is niet eenvoudig. Suiker komt namelijk in heel veel producten onder vele schuilnamen voor.
Hierover de volgende blog.

BOEKENTIP!

Zin en onzin in de supermarkt

Gezonde groeten,

Celinda ten Brink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.